Vo Svidníku sa skončili 52. Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska

25.06.2006 Svidník

Svidník 25. júna (TASR) - Pestrým programom zahraničných a domácich súborov vyvrcholili dnes na amfiteátri vo Svidníku 52. slávností Rusínov-Ukrajincov Slove...
Svidník 25. júna (TASR) - Pestrým programom zahraničných a domácich súborov vyvrcholili dnes na amfiteátri vo Svidníku 52. slávností Rusínov-Ukrajincov Slovenska.

Súčasťou dnešného programu bolo aj vystúpenie Luhanského oblastného kozáckeho jazdeckého divadla, sprievod účastníkov mestom pod Duklou a svätá liturgia.
Trojdňové slávnosti obohatila aj prehliadka výstavy k 50. výročiu založenia Múzea rusínsko-ukrajinskej kultúry vo Svidníku, kladenie vencov pri pamätníku na Dukle, či medzinárodná konferencia slovensko-ukrajinských vzťahov v oblasti histórie, kultúry, jazyka a literatúry. \"Cieľom trojdňových slávností je prezentácia tradícií a zvykov Rusínov-Ukrajincov, pričom osobitnú pozornosť venujeme mládeži, pretože bez mladých ľudí nie je možné budovať v budúcnosti národ, \" uviedol dnes pre TASR predseda Ústrednej rady Zväzu Rusínov Ukrajincov Slovenska Ivan Laba. Dodal, že v priebehu slávností sa vo Svidníku predstavilo vyše 600 účinkujúcich v 12. programoch. Boli medzi nimi okrem slovenských aj súbory z Ukrajiny, Maďarska, Chorvátska a Česka.
Slávnosti finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR.
 

Vyberte región